This post is also available in: Engels

Nu de lente en de blote benen eraan komen, wordt het hoog tijd om weer te scrubben, en hoewel er heerlijke geuren en merken bestaan, kan je net zo goed(koop) zelf een scrub maken!

Zelf Scrub Maken

Suiker of Zout scrub maken?

Je kan een scrub maken voor je lichaam met zout of suiker (of een combi van beide).

Als je een heel gevoelige en droge huid hebt, is suiker zachter. Van zodra het in contact komt met water smelten de korrels namelijk, waardoor het schurende effect minder hard wordt.
De suikerscrub kan je gerust 1 à 2 keer per week gebruiken afhankelijk van je huidtype.

Zelf een Zachte scrub Maken

Als je zin hebt om echt te boenen, bv. op je benen, kan je beter het zout gebruiken. Gebruik hem niet als je net je benen onthaard hebt. Zout kan gemeen prikken op wondjes!
Als je een droge huid hebt, blijf je beter uit de buurt van zout, dit droogt namelijk nog verder uit. Gebruik de zoutscrub trouwens ook nooit op je decolleté. Hiervoor gebruik je beter een gezichtsscrub.

Zelf scrub maken
De zoutscrub zou ik max 1 à 2 keer per maand gebruiken, als het echt nodig is. Het is vrij agressief en je wilt je huid niet beschadigen.

Zelf een scrub maken: wat heb je nodig?

Benodigdheden om zelf scrub maken

 • Een potje met deksel om de scrub in te bewaren
 • Een eetlepel
 • Suiker of zout
 • Olie
  Ik gebruik hier simpele olijfolie, goedkoop en erg voedend. Maar je kan uiteraard helemaal zelf kiezen welke olie je wilt. Amandelolie en jojoba zijn ook goede alternatieven.

Extraatjes

Als je het in huis hebt, kan je ook honing toevoegen, maar de scrub werkt even goed zonder. Honing werkt wel extra verzachtend en voedend, ideaal dus als je een droge huid hebt. Hoewel heel gevoelige huidjes hier ook op zouden kunnen reageren.

Honing voor een zachte scrub

Voor de fans van lekkere geurtjes, je kan ook enkele druppels essentiële olie toevoegen. Let wel op dat je huidolie gebruikt en niet de geuren die je normaal gesproken in een oliebrandertje doet!

lavendel

Zelf scrub maken

Ik heb een oud potje van dagcrème gebruikt, wat perfect is voor 2-3 porties. (Wel het potje vooraf goed uitwassen en drogen!)

Als je wilt, kan je een grote portie maken, maar aangezien het zo’n simpel 5 minuten recept is, maak ik het meestal om een keer of 2-3 te gebruiken. Op zich bederft het niet snel, maar je zit er toch telkens weer met je vingers in en van zodra het in mengsel in contact komt met water bederft het veel sneller.

Neem 2 eetlepels suiker en doe ze in je potje.

2 lepels suiker

Doe er daarna ongeveer 2 lepels olie bij.
Het hangt er natuurlijk ook van af in welke vorm je graag je scrub hebt. Heb je hem graag korrelig, voeg dan telkens een klein beetje olie toe en meng tussendoor al goed. Ik heb hem graag vloeibaar en voedend, dus ik ben niet te gierig geweest.

2 lepels olie

Op zich ben je nu al klaar! Ik zei toch dat het supersimpel was 😉

mengen

Als je wat extra’s wilt toevoegen, zoals essentiële oliën of de honing, dan is nu het moment.

Goed mengen, deksel erop en je kan scrubben! Maak geen te grote porties, als je met natte handen in je scrub komt zal deze namelijk sneller bederven. Dat geldt trouwens ook voor scrubs uit de winkel, maar die bevatten over het algemeen nog bewaarmiddelen en zijn er beter tegen bestand.

Zelf scrub maken

15 comments on “DIY: Zelf Scrub Maken

 1. Jitte

  Hey ik heb eigenlijk een vraag kan je dat ook met zonnebloem olie doen???

 2. Lieke

  Bedankt voor de schrub.Ik heb het als verjaardagsfeest cadeautje gebruikt voor mijn moeder (ik zelf ben 12 jaar). En het was zuper leuk om te maken, en simpel bedankt !!!

 3. Minka

  Scrub op basis van koffieprut: upcycling!
  Zeker goed voor benen en rug, ook voedend.
  Van mijn vriendin krijg ik de superfijngemalen espressoprut: voor mijn gezicht.
  Het is wel ff wennen aan de kleur en de troep.
  Maar het werkt!

 4. Maybellene

  Die honing erin, geeft dat niet een heel plakkerig gevoel nadien?

  1. Liesbeth

   Nee totaal niet eigenlijk, je moet natuurlijk niet overdrijven, maar je spoelt het er zo weer af!

 5. Pingback: Snelle Pedicure | Lily's Beauty & Lifestyle

 6. Maud

  Mijn huid s nu zoooo zacht egt zaalig danku voor dit en ge had gelijk da duurt egt ni lang voor da te make .

  1. Liesbeth

   Ben blij dat het je zo goed bevalt! Veel plezier ermee! 😉

  1. Liesbeth

   Ja, vooral als je niet zo meteen zin hebt in de standaard geurtjes of als je graag een iets vettere scrub hebt vind ik het geweldig. :-)

  1. Liesbeth

   Oh da’s een goede tip! Die grove korrel is inderdaad ideaal om bv op je rug te gebruiken.

 7. Evey

  Ohh zo handig! Dit ga ik ook proberen, ik ga het druk krijgen, wil zoveel haha. Die foto met de zout en het hartje, kun je daar geen DIY van maken? (a) hehe.

  1. Liesbeth

   Hehe, ik ken het gevoel, ik zit ook maar dingen op te slagen en bij te houden die ik ooit wil maken 😀 Eigenlijk moet je het gewoon doen. De suikerklontjes met hartjes lijken me best nog simpel als je rode voedselkleurstof hebt. Maar iets zegt me dat ik nooit zo’n mooie vorm ga kunnen maken. (Of misschien eerst een stempeltje maken.. en zo blijven we bezig ;-))

Leave a reply

required

CommentLuv badge